top of page

Werkwijze

Hier volgt een algemeen beeld van hoe wij bekken oefentherapeuten te werk gaan. Omdat de behandeling voor een groot deel persoonlijk aangepast wordt is het slechts een voorbeeld.

1 Hoe gaat de bekken oefentherapeut te werk?

We beginnen met een intake gesprek waar we de klachten bespreken en vaststellen of er nog aanvullend onderzoek nodig is. Tijdens dit gesprek krijgen wij een helder beeld van de klachten en welke het meest beperkend zijn. Door vragen te stellen maken wij een analyse van hoe deze ontstaan zijn en verholpen kunnen worden. Vaak is het combinatie van factoren.

 

Zoals al eerder benoemd, bekkenbodemspieren zijn vaak overactief bij mannen. De oorzaken hiervan kunnen zowel lichamelijk als psychisch van aard zijn. Vaak vinden mannen de emotionele kant lastig: te lang geleden, niet onderkend of zelfs te ver weg in het geheugen.

Het is belangrijk dat men zich realiseert dat dit een belangrijke rol speelt. Vaak is dat moeilijk dit te (h)erkennen en er mee aan de slag te gaan.

Dit kan tot uiting komen in de behandeling met de oefentherapeut maar het hoeft niet. Het loslaten van de bekkenbodem kàn tot gevolg hebben dat er ook in de geest iets loskomt. Dit is een van de redenen dat het bewust worden van dit gebied soms wat tijd nodig heft voordat de klachten minder worden.

 

2 Bewustwording van het gebied

Dit wordt gedaan door subtiele oefeningen. Het gaat vaak om kleine bewegingen waarbij de nadruk ligt op het voelen. Ook met de ademhaling kan er ruimte naar de bekkenbodem gemaakt worden door de lage buikademhaling. Het diafragma, de ademhalingsspier, drukt bij een diepe inademing in de richting van de bekkenbodem. De druk in de buik wordt dan hoger en zo wordt er als het ware geduwd richting de bekkenbodem wat voor ontspanning zorgt.

De keuze van oefeningen hangt af van d patiënt en is persoonlijk. Sommige mannen hebben langer nodig om bewust te worden van het gebied dan anderen. Het is een proces wat je niet persee sneller kunt doen dan de tijd die er nodig is.

 

3 Trainen

Na de bewustwording kan er over worden gegaan op het trainen van de bekkenbodemspier. Door deze spier te kunnen aanspannen en ontspannen wordt de controle in dit gebied vergroot. Het doel is uiteindelijk om meer ontspannen in de rusttoestand van de spier te krijgen. Het is belangrijk om te weten dat een bekkenbodemspier niet optimaal in kracht kan zijn, maar wel te gespannen. Een gespannen bekkenbodemspier betekent dus niet dat deze ook in kracht in balans is.

 

4 Advies

Bij (bekken) oefentherapie worden er ook (persoonlijke) en algemene adviezen gegeven. Een voorbeeld van een algemeen advies is zittend plassen voor mannen. Plassen is een passieve bezigheid waarbij er zoveel mogelijk ontspannen moet worden. Dit kan zittend het beste. Bovendien is het ook hygiënischer omdat er geen micro druppels verspreid worden over het lichaam.

Naast algemene adviezen geven wij ook veel persoonlijke tips en adviezen toegepast op het dagelijks leven van de patiënt.

bottom of page